VígKend?

Kukoricatördeléstől a tehénfejésen át a táncházig

Kürt. Október 9-11. között rendezte meg a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség hagyományőrző hétvégéjét az érsekújvári járásbeli Kürtön, amely idén a VígKend? nevet kapta. A 22. számú Majer István cserkészcsapat szervezte rendezvény célja egyrészt a magyar kultúra ápolása és teljesebb megélése, másrészt a mozgalom iránt érdeklődőknek egy igazai cserkészélmény nyújtása volt.

 

Vajon hányan tudják ma még, hogyan kell egy tehenet megfejni, lószőrből ékszert készíteni, vagy épp a szőlőt leszüretelni? A Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség (SZMCS) rendezvénye az évezredes magyar kultúra szépségeire kívánta felhívni a fiatalok figyelmét, mindezt az élményalapú cserkészpedagógia módszerével. A közel 90 résztvevő különféle kézügyességi technikákat sajátíthatott el a hétvége folyamán, néptáncoltak, kukoricát tördeltek, szőlőt szüreteltek. A rendezvény bővelkedett a programokban: népi játékok, kosárfonás, mustkészítés, íjászat, kúcsoskalács sütés. Minden cserkész megtalálhatta a kedvére valót.

A három nap alatt fellépett a Hanga citerazenekar, a Bokréta népdalegyüttes és a Kuttyomfitty Társulat is, Felvidék közismert vőfélyei pedig a szakma hagyományairól és jelenéről meséltek Lakadáré című könyvük bemutatóján. Szombaton az idősebbek borkóstolón is részt vehettek a Strekov 1075 Borászat jóvoltából, a napot pedig az esti mulatság zárta a Varjos zenekar közreműködésével.

„Az SZMCS mindig is elkötelezett volt a magyar kultúra ápolása mellett, alapelvünk hagyományaink megtartása, megélése. Az ilyen rendezvények elengedhetetlenek ahhoz, hogy a fiatalok ne csak hallásból ismerjék kultúránk bizonyos elemeit, hanem egy közösségben meg is élhessék azokat, és jó élményekben legyen részük. Ahogyan a résztvevők arcát figyeltem a foglalkozások közben, azt láttam, hogy elértük a célunkat” – mondta Sütő Szilvia szervező, a kürti Majer István cserkészcsapat vezetője.

A VígKend? alatt zajlott az SZMCS Alapképzése is, amellyel a cserkészszövetség a szervezet iránt érdeklődőket szólította meg. A cserkészmozgalom nem csak fiatalok, hanem felnőttek számára is nyitott, a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség ezzel a képzésével mutatta meg a közel 15 résztvevőnek, miről is szól a cserkészélet, és hogyan találhatja meg benne bármelyik korosztály a neki leginkább tetsző tevékenységet. A következő alapképzésekről az Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen lehet érdeklődni.

Fotóalbum

Új fotóalbum
A rendezvényről Szüret Elek, a VígKend? "házigazdája" folyamatosan tudósított a Facebookon.
(képek: Kovács Balázs, Kovács Tamás, Lengyel Zoltán)


 

A Szlovákiai Magyar Cserkészszövetségről

A Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség 1990. március 11-én alakult újjá, azóta Szlovákia legnagyobb magyar ifjúságnevelő szervezetévé nőtte ki magát. A gyerekekkel és fiatalokkal heti szinten nevelőmunkát végző önkéntes szervezet jelenleg közel 1200 taggal működik. Évente több országos rendezvényt szerveznek, a cserkészcsapatokban pedig hónapról hónapra több száz gyermeknek teszik lehetővé, hogy játszva fejlődjenek. A szervezet idén ünnepli újjáalakulásának 25. évfordulóját, 2015-ben több eseményt is szerveznek e kapcsán.