Rólunk írták

VígKend?

Kukoricatördeléstől a tehénfejésen át a táncházig

Kürt. Október 9-11. között rendezte meg a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség hagyományőrző hétvégéjét az érsekújvári járásbeli Kürtön, amely idén a VígKend? nevet kapta. A 22. számú Majer István cserkészcsapat szervezte rendezvény célja egyrészt a magyar kultúra ápolása és teljesebb megélése, másrészt a mozgalom iránt érdeklődőknek egy igazai cserkészélmény nyújtása volt.

Bővebben: VígKend?

A cserkészek beszámolója

Cikkünk a kürti TávÍrda  lapból (II/1. 2015 tavasz)

A Kürti cserkészek tevékeny hónapokat tudhatnak maguk mögött és az elkövetkezőkben sem pihennek majd. Februárban csapatunk segédtisztjeivel részt vettünk a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség ünnepi közgyűlésén, ahol Danczi Mónika csapatalapítónk a Beszédes Lajos érdemes vezető ezüst fokozatú érdemérmét vehette át. Márciusi csapatakciónk a szabadságharc megemlékezéséről szólt, amikor a szépen felújított csapatotthonban korhű világot rendeztünk be így a gyerekek ellátogattak a Pilvax kávéházba és a Landerer nyomdába is. Szövetségünk egy új nevelési koncepció megvalósításán dolgozik. Új alapokat vetnek a gyerekekkel való foglalkozásnak, ami még jobban támogatja az ő önmegvalósításukat és önfejlesztésüket. Ezen a képzésen 11 vezetőnk vett részt. Március 27. és 29. között Tardoskedd csapatával a szomszédos Fűr községében tanyáztunk kiscserkészeinkel, ahol egy jól ismert mesébe vittük el őket. A gyerekek legyőzték félelmeiket és visszaszerezték ellopott álmaikat. ? Ezen kívül szentségimádást és ifjúsági keresztutat szerveztünk, túrázni voltunk, cserkészotthont takarítottunk és segédkeztünk a Kőtéfesztiválon is. Nagyszombat napján őrséget állunk Jézus sírjánál és húsvét alkalmából a lányok népviseletben várják  ifjú öntözőiket,  ezzel megőrizve néphagyományainkat. Április 17- 19. között csapatunkból 4 őrssel indulunk a Szőgyénben megrendezésre kerülő Országos Akadályversenyre, melyre már most elkezdtük a felkészülést. Nyárig még sok munka vár a csapatra, úgy a tábori előkészületek, mint az őrsi munka terén, ahol is gyakorlatba kell majd ültetnünk az új cserkészpedagógia módszereit. 

„Őrizzétek a keresztény értékeket és imádkozzatok a békéért!“

Cikkünk a kürti TávÍrda  lapból (VI. szám  2014 szeptember-október)

     Ferenc pápa üzenetét a kürtiek azzal egészíthetnék ki, hogy közben mulass jól! Szent Mihály havának közepén a hangosbemondó fáradhatatlanul hirdette: cserkészeink toborozó csapatakciót szerveznek. Szeretettel vártak mindenkit, aki csatlakozni szeretett volna az önkéntes ifjúságnevelő mozgalmukhoz, s azokat is, akik csak kíváncsiak voltak a tevékenységükre. Szeptember huszadikán, szombaton az Életfa-park melletti, egykori községi hivatalban lévő székhelyükön gyülekeztek a 22. sz. Majer István cserkészcsapat tagjai és a felvételre váró csöppségek, hogy egy vidám délutánt töltsenek együtt. Sütő Szilvia parancsonok elmondása szerint a tartalmas program után a házigazdák nagy örömére tizennégy cserkészjelölttel gazdagodott a legénység, így idén három új őrsöt indíthatnak. Az akció végén kilenc kiscserkész tette le fogadalmát és kapta meg a sárga nyakkendőt. Ők az egyesület legkisebbjeivel Helembán hétvégi tanyázáson (október 17-19.) vehetnek részt. A nagyobbakra az érsekújvári országos sportnapok (október 10-12.) várnak, mely tramBULIN néven fut.