Családi délután a kürti cserkészekkel

          Szombat délután 14:00. Cserkészeink már gyülekeznek a megszokott törzshelyen, a csotthonban (aki nem tudná: csotthon = cserkészotthon, a régi községháza Kürtön). 2016. augusztus 20-át írunk, ami azt jelenti, hogy a magyar nép ünnepel és megemlékezik. Szent István Királyunk ünnepnapján megrendezésre kerül a hagyományos családi délután, ahol a 22. Sz. Majer István cserkészcsapat őrsvezetői és segédjeik viszik végre a versenyek, játékok, imádságok, vacsora, tábortűzi program és egyéb meglepetések lebonyolítását a gyerekek és szülők számára. Krumplit pucol, lufit megtölt!

 

         16:30. Mindenki rohanásban, már csak fél óra és kezdődik. A gulyás már fől a katlanban, Barbi már bekeverte a limonádét, vizeslufik megtöltve, süti és pogácsa kirakva. Egyre csak növekszik az izgalom, én pedig már alig várom hogy elkezdődjön.

         17:00. Megérkeznek az első gyerekek szüleikkel, nagy mosollyal köszöntenek minket a kicsik és a nagyok is. Kezdetnek játszunk egy csigakalácsosat, amíg ki nem teljesül a létszám az „U-alak“ megalakításához. Miután felsorakozunk és az őrsvezetők jelentenek, következik a köszöntő ima és az eligazítások. Az első verseny a vizeslufi háború, ahol sokan felfrissülünk ezen a meleg nyári napon :D. Folytatásképp bevonulunk uzsonnázni, jobbnál jobb pogácsákkal, sóssal és sütikkel tömködjük a bendőnket, közben csapatunk alapítója és tapasztalt cserkészeink mesélnek a közönség számára létünk megalakulásáról, céljairól, értelméről és jelleméről. A szülők megszeppenve figyelik a rendszert, melynek csapatunk minden tagja kifogástalanul engedelmeskedik ahogy a délután folyamán, úgy az egész cserkészév alatt is. Vannak köztünk 6-évesektől kezdve nagyszülőkig, őrsvezetőktől kezdve nemrég felavatott cserkészekig, tehát sokféle élményt tudunk megosztani egymással és úgy tűnik, sokan lelik örömüket a táborhoz hasonlóan zajló nagy közös programban, ahol minden őrs jelen van. A nap megkoronázását a völgyben előkészített tábortűz jelenti, ahol a Magyar Szolidaritás Tüzét gyújtsuk meg. Ez a tábortűz  mindenhol a helyi időszámítás szerint, augusztus 20-án este 21.00 órakor lobban fel a nemzetközi dátumvonaltól nyugatra, tehát New Zealand, Ausztrália vonalától kel útra és végigkisérve augusztus 20-át, Honoluluban alszik ki. A tűz körül népdalokat éneklünk, népi játékokat játszunk, jelenetekben ecseteljük a szülők számára őrseink életének zajlását. A programot 22.00-kor zárjuk esti imával, ezután kötetlen beszélgetés és falatozás várja a még energiával rendelkező társainkat. Jó munkát!

Gulyás Zsófi