Mit rejt a mentőautó?

Péntek délután néhány cserkészünk a csapatból egy különleges kiránduláson járt. Lévai cserkésztestvérünk, Dudich Tomi Érsekújvárban dolgozik mentőtisztként és épp volt ideje arra, hogy egy kicsit meséljen nekünk munkájáról.

 

Persze nem ment minden a legegyszerűbben. Zuhogó esőben rohantunk a taxinkhoz, közben a szélben 

egy-két esernyőt tönkre tettünk. Aztán három taxi közül kettő a kórház rossz részére ment, ezért futkároztunk a kórház alagsorában is egy kicsit, mire Tomit megtaláltuk.

Mivel nem voltunk túl sokan épp befértünk a mentőautóba és Tomi minnndent de tényleg mindent megmutatott. Elmesélte, mi mire való, mit hogyan kell használni és a mentőautó legelrejtettebb zugaiba is betekinthettünk. Ki is próbálhattunk néhány műszert, ami kimutatta hogy igen, mi bizony élünk! :) Minden kérdésünkre kedvesen és türelmesen válaszolt. Így tudtuk meg azt is, hogy ha a társunk balesetet szenved, mi sajnos nem ülhetünk be mellé a mentőautóba. Persze érthető ez, hiszen a mentőtisztnek hely kell a beteg ellátásához, azért mi mégis csalódóttak lettünk kicsit. Viszont reméljük, hogy ilyen miatt nem kell majd soha szomorkodnunk!

  

Mikor épp Natira terveztük felszerelni a nyakmerevítőt (muszáj volt kipróbálni), sajnos bejött egy telefonhívás és bizony a mentőautónak mennie kellett. Gyorsan kiugrottunk, a mentőtiszt az orvos és a sofőr pedig be, és már suhant is a mentőautó, hiszen ez a dolga. Mi pedig élményeinket megbeszéltük egy gőzőlgő forró csoki mellett.

Mot itt megragadnánk az alkalmat hogy egy apró kérést tegyünk felétek. Bár az orvosok és mentőtisztek természetesen mindenkinek szívesen segítenek, próbáljátok meg előbb mérlegelni a helyzet súlyosságát. Sajnos sokszor a pánik győz, és míg egy nem annyira súlyos eset felé száguld a mentőautó, lehet hogy máshol sokkal nagyobb szükség van rá.

Reméljük nem lesz szükségetek sokszor az 155 vagy az 112 telefonszámok tárcsázására.

Éljetek egészségesen, és vigyázzatok magatokra!