Tavaszi áttekintés

3. Cserkésztörvény: A cserkész, ahol tud, segít.

2017. március 24. péntek

A KŐTÉSFESZTIVÁL előestéje cca. 22:00

Tamás az előkészületek/rakodás után hazafelé tartva találkozik az őrsvezetőjével:

"Te Barbi... most akkor a mai napot mondhatjuk őrsinek*?" 

"Nem, majd a holnapit, akkor többen leszünk. De akkor mindjárt írhatsz is majd beszámolót!"

 

 

2017. március 25. szombat

A KÜRTI KŐTÉSFESZTIVÁL a legtöbb kürti cserkész életében egy fontos esemény - nyilván nem egy cserkésztábor kaliberű, de azért elég nívós rendezvény révén mi is odatesszük magunkat. Nem lehet ez másként a Fantom Fecskék esetében sem! A legtöbbünk, akiknek nem volt halaszthatatlan és fontosabb teendője (Lilla, Jenci, Roli, Barbara és Tomi), itt volt, és keményen kivette a részét a munkából. Én a hangosítópult mögül úgy láttam, néha még élvezték is. Jó látni ezt a gyereksereget, aki sürög-forog s teszi a dolgát, s még jobb tudni, hogy van egy elég nagy megbízható gárda, akikre szinte bármikor és bármiben lehet számítani. A Fantom Fecskék cserkészei korban és centiméterben is magasabbak, így a hozzájuk való feladatokat látták el - regisztrációnál, pontozólakok összesítésénél, oklevelek nyomtatásánál, technikánál (vetítés, hangosítás). A slusszpoén a végére lemaradt, mert Lilla és Tamás az eredményhirdetés utáni harmadik percben már bringán ült és tekert Bátorkeszire, hogy ott is helyt álljanak egy másik rendezvényen... mert miért ne pörögjünk maximumon?! 

* Szoktunk viccelődni, mikor páran összetalálkozunk valamely rendezvény kapcsán, vagy akár csak az utcán, spontán - amire kis őrs révén elég nagy esély van -  hogy "akkor ezt most vehetjük fél-őrsi órának?"

(Kovács Tamás)

 

2017. április 20.
A cserkész testben és lélekben tiszta. Éppen ezért az őrsünkből Bori, Sári, Zsófi és Barbara részt vettek a vezetői lelkinapon, ahol a mindennapok szaladásában megpihenhettünk. Kellemesen telt beszélgetős délelőtt után séta következett. Volt idő egy kis elmélkedésre, mosolyosztásra, ölelésekre, lelkesítésre, tanácsokra, beszélgetésre…Testünk pihent, agyunk dolgozott, lelkünk pedig felpezsdült. (Varga Barbara)

 2017. május 5.

A Fantom fecskék legutolsó örsijén sajnos nem tudott részt venni mindenki, viszont azok az örsi tagok, akik részt vettek, szerintem nagyon élvezték, köztük Barbi, Bori, Zsófi, Sári, Lilla és Tomi egy ideig. Az örsit szokásosan imával nyitottuk, előtte mindenki megkapta, hogy milyen "szerepe" lesz az örsi ideje alatt, ill. a következő örsiig (fényképész, krónikás, időmérő, stb.) 

Az első harmadban az ÖV néni rajzolós feladattal készült, párokat alkottunk, a pár egyikének be volt kötve a szeme - ő rajzolt. A látó pár magyarázta, mit kell lerajzolni. 

A rajzok nem voltak nehezek. Ezeket a párokat alkottuk: Barbi-Bori, Zsófi-Sári, Lilla-Tomi. A kiértékelés után mindenki úgy érezte, hogy a megfelelő szerepbe került, pl. aki magyarázott az irányítóbb személyiség, a rajzoló fél pedig irányítva van. Kiderült, hogy egyik-másikunk jobban elviseli, ha irányítják, mások pedig bizonyos helyzetekben elfogadják, ha terelgetik őket, valakinek pedig az irányítás jobban megfelel, mint ha irányítanák.

A második harmadban az előző örsik alapján felmerült témakörökről beszéltünk, amelyeket illik tudni egy cserkésznek, viszont gyengének érezzük magunkat belőle, ilyen pl. a magyar történelem, az SZMCS struktúrája, nyomolvasás, növények, gombák felismerése, rovásírás, stb. A követekezőkben ezekről a témákról fogunk beszélni, aki elvállalt bizonyos témakört az fogja bemutatni.

Az örsi végén játszottunk egy jót, egymás homlokára ragasztottuk egy-egy papírdarabra írt mesefigura vagy híres személy nevét, akit kérdésekkel kellett kitalálni. Bori hatalmasat alkotott, hiszen kétszer is mit sem sejtve elárulta mi van Lilla papírdarabjára írva. Legalább tovább fokozódott a hangulat. Mindenkinek sikerült kitalálni, mi volt a homlokán.

Az örsit imával zártuk. (Páczer Lilla)